Τυφλόμυγα - I

Τυφλόμυγα – I

Περίληψη:

 

Τα οικήματα κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως ονομάζονταν Μπλοκ και είχαν νούμερα με αύξοντα αριθμό.

Στο Μπλοκ 10, υπαγόμενο στο Ινστιτούτο Υγιεινής των Ενόπλων Ες-Ες, κρατούμενες γυναίκες χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα από γιατρούς, οι οποίοι όριζαν συγκεκριμένο πρωτόκολλο «ανθρωπολογικών κριτηρίων» αυστηρής ταξινόμισής τους.
Οι Τσιγγάνοι και οι έγκυες μεταφέρονταν κατ’ ευθείαν στους Θαλάμους αερίων.
Υπήρχαν πολλές κατηγορίες διαχωρισμών ωστόσο, οι οποίες αποτυπώνονταν στα αντίστοιχα διακριτικά, που ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν στο μπράτσο:

  • Εβραίοι = δύο τρίγωνα που σχηματίζουν εξάκτινο αστέρι

  • Πολιτικοί κρατούμενοι = κόκκινο τρίγωνο

  • Πολωνοί = «P» πάνω σε κόκκινο τρίγωνο

  • Αθίγγανοι και κοινωνικά απροσάρμοστοι = μαύρο τρίγωνο

  • Σωφρονιστικοί κρατούμενοι = σημάδι «EH», Erziehungshäftling

  • Ποινικοί κρατούμενοι = πράσινο τρίγωνο

  • Μάρτυρες του Ιεχωβά = μωβ τρίγωνο

  • Ομοφυλόφιλοι = ροζ τρίγωνο

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφεται μία φθίνουσα γεννητικότητα στη Γερμανία λόγω της κακής διατροφής των γυναικων αλλά και της εντατικοποίησης των καλλιεργειών με λιπάσματα.
Η ιατρική επιχειρεί να αναστρέψει την υπογονιμότητα με ορμονοθεραπείες, οι οποίες ωστόσο δεν απέδιδαν στατιστικά.

Από το 1933 το νομικό οπλοστάσιο θωρακίζει την «Αρνητική Πληθυσμιακή Πολιτική», που προωθεί το Κράτος, με τον νόμο «περί Κληρονομικής Υγείας», ο οποίος νομιμοποιούσε μαζική στείρωση για μελλοντικά άτομα «μη-ικανά για εργασία». Ταυτοχρόνως συνιστούσε κερκόπορτα για τα απρόσκοπτα εγκλήματα ευγονικής με σκοπό την «παρεμπόδιση αναπαραγωγής ορισμένων πληθυσμών».
Πριν τον εγκλεισμό ανθρώπων στα στρατόπεδα της Κόλασης με φυλετικό κριτήριο, είχε ήδη «επιτευχθεί» αναγκαστική στείρωση σε 400.000 γυναίκες & άνδρες μετά από «ιατρικές εισηγήσεις» περί «κληρονομικών ασθενειών» και αφορούσε κυρίως φτωχά άτομα.
Θανατώθηκαν επίσης περίπου 10.000 άτομα με μονοξείδιο του άνθρακα, αφού πρώτα το Κράτος τους φυλάκισε σε Ψυχιατρείο λόγω «συμπεριφορικής απόκλισης» με τη βοήθεια «ιατρικών εισηγήσεων» περί «ασθενειών ή αναπηρίας».

Προτάσσεται πάντα το «Καλό» του Κοινωνικού Συνόλου.
Λαμβάνεται μία απόφαση που οδηγεί σε προσχεδιασμένη κρίση, η οποία με τη σειρά της επιτάσσει μία πιο ριζοσπαστική απόφαση.
Ένας φαύλος κύκλος, που σφίγγει συνέχεια γύρω από τον λαιμό των ανθρώπων
Για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Πολιτών, δεν επιχειρήθηκε επιβολή αλλά η προλειαθείσα «βούληση-θέληση» μέσω:

  • δημιουργίας θέσεων εργασίας για ανέργους

  • επιδόματα για απόρους

  • αποκατάσταση αίσθησης εθνικής υπερηφάνειας

Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται η ψυχοδομή των ανθρώπων να υποδεχτούν τα χειρότερα, στα οποία, όπως αποδεικνύεται ιστορικά, συνεργούν, επειδή η «εξόντωση κάποιων ομάδων, που δεν μπορούν να εργαστούν ή να προσφέρουν στο Σύνολο, είναι η πιο ανθρωπιστική λύση».
Εκεί που θα λιμοκτονήσει ή θα αρρωστήσει ολόκληρη η Κοινότητα, σκοτώνουμε τους άχρηστους, κάτι το οποίο είναι απολύτως θεμιτό στη συνείδηση των ανθρώπων.
Ως βασικό επιχείρημα προτάσσονται «επιστημονικά δεδομένα». Η «διανοουμενίστικη» εξήγηση είχε, και έχει πάντα σαφώς, σταθερό αντίκτυπο στα καταρτισμένα κυρίως στρώματα, οι οποίοι θέλουν να δείχνουν την απόστασή τους από την «πρωτόγονη και συντηρητική εκδοχή ζωής».

Υπεύθυνος στο Μπλοκ 10 ήταν ο Carl Clauberg.
Το εγχείρημά του εστίαζε σε δοκιμή μαζικής στειρώσεως γυναικών.

Πέραν του Clauberg, ο οποίος ηγούταν του πειράματος στειρώσεων, «έτρεχαν» και άλλα projects, κατά τα οποία διάφοροι γιατροί αλλά και Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, Φυλετικοί Ανθρωπολόγοι με διαφορετικό πειραματικό προσανατολισμό «ζητούσαν ανθρώπους».
Το Μπλοκ 10 λειτουργούσε ως ευρύτερη δεξαμενή ανθρώπινου υλικού.
Δόκιμο σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η έννοια «ανθρωπολογία» πρωτοεμφανίστηκε στην αναγεννησιακή Γερμανία στα έργα του Μάγκνους Χουντ και του Όττο Κάσμαν και ως «επιστήμη» δεν είχε ξεχωριστή έδρα, ενέπιπτε στον κλάδο της Ανατομίας.
Το 1941 ο Άουγκουστ Χιρτ, Ανατόμος & Υπαξιωματικός Μονάδων Καταδίωξης των Ες-Ες, εισηγείται την έδρα Ανθρωπολογίας με πεδίο τον φυλετικό εθνικοσοσιαλισμό.

Κρατούμενες μεγαλύτερης ηλικίας κατά την είσοδό τους λάμβαναν το χρίσμα της «Μπλόκοβα» και επιφορτίζονταν με καθήκοντα προϊσταμένου, ώστε να μεριμνούν-επιβάλλουν την πειθαρχία.
Ομοίως κρατούμενοι επιστήμονες της Ιατρικής και της Βιοχημείας, χαρακτηριζόμενοι ως «έκτακτοι», συμμετείχαν ενεργά στα πειράματα κάνοντας πρακτική εξάσκηση.

Με το πέρας των πειραμάτων οι κρατούμενες υπόκειντο σε περαιτέρω διαλογή.
Όσες δεν πέθαιναν αλλά έμεναν ανάπηρες και κατ’ εφαπτομένη δεν μπορούσαν να εργαστούν, προωθούνταν από «πραγματογνώμονες» με τον επίπλαστο κωδικό «Επιλεγμένος» στο μηχανισμό Θανάτωσης, θάλαμοι στους οποίους διοχέτευαν zyclon-B από τη στέγη οι SonderKommando = Στρατιώτες των SS.

Η Εξουσία επιχειρεί πάντα τη συντήρηση-διαιώνισή της μέσω ελαφριάς διαχύσεώς της στην Κοινότητα χρησιμοποιώντας τον όρο «αυτόδιοίκηση», ο οποίος χρησιμεύει ως βιτρίνα, και εν προκειμένω πριμοδοτούσε ιεραρχικά άτομα μεταξύ των κρατουμένων κατασκευάζοντας ρόλους-τίτλους προνομίων:

  • Γιατροί + Νοσηλεύτριες

  • Kapo = συνήθως πρώην ποινικοί κρατούμενοι

    Στο Νταχάου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα των «Kapo», όρος ο οποίος προέρχεται από την ιταλική λέξη capo και σημαίνει «κεφάλι».

    Οι αρχές του στρατοπέδου διόριζαν έναν από τους κρατούμενους κάθε πτέρυγας ως «Kapo» = «επόπτη εργασίας». Δημιουργούσαν μία μικρή ιεραρχία κανιβαλική μεταξύ των κρατουμένων δηλαδή. Ο «Kapo» εξαντλούσε την επιβολή πάνω στους συγκρατούμενούς του και συχνά έκανε κατάχρησή της, επειδή αν δεν ικανοποιούσαν τους Ανωτέρους σχετικά με την άσκηση σκληρότητας, που τους είχε μετατεθεί, κινδύνευε η ζωή τους.

  • Πρεσβυτέρα του Μπλοκ = Μπλόκοβα

  • Γραμματέας της Μπλόκοβα

  • Ηλικιωμένες της Αίθουσας

  • Θυρωρός

Όλοι αυτοί διαβιούν σε χωριστή αίθουσα μέσα στο Μπλοκ και είναι λίαν επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους-πειραματόζωα, οι οποίοι οφείλουν να είναι «χρήσιμοι στο Κοινωνικό Σύνολο» και μετά θάνατον.
Η εξοικονόμηση πόρων αποδείχτηκε στενά συνδεδεμένη με τη συνείδηση της ανακύκλωσης, η οποία συνδυάστηκε εντυπωσιακά και μακάβρια με την ευρηματικότητα και την οργάνωση.
Τίποτα δεν πάει χαμένο
Τα Πάντα αξιοποιούνται
Ακόμη και η τέφρα από τα κρεματόρια ήταν το «καλύτερο υλικό» για την Οδοποιΐα.
«Στην επίστρωση των δρόμων το αποκαΐδι είναι καλύτερο απ’ το ψιλό χαλίκι.
Δεν λασπώνει
Ο άνθρωπος είναι πάντα το καλύτερο Υλικό…»

Η στειρωτική ένεση αποτελούταν από φορμόλη σε συγκέντρωση 5 έως 10% σε διάλυμα σκιαστικής ουσίας Neoronthium.
Το εύρος των πειραμάτων ήταν ωστόσο τεράστιο.
Από στοχευμένες αιμομιξίες και μαζικούς εμβολιασμούς μέχρι τα «casus explorativi», περιστατικά ευνουχισμού δια αφαιρέσως όρχεων, στειρώσεις σε ανδρικό πληθυσμό.

Στις 25 Απριλίου 1944 ο Joel Brand, Ούγγρος Ηγέτης της Επιτροπής για την Ανακούφιση & Διάσωση, η γνωστή οργάνωση Vaada που στόχευε στην παροχή βοήθειας, ώστε να εκφύγουν οι Εβραίοι τους ναζιστικούς ελέγχους, συναντά τον Eichmann, Αξιωματικός των SS.
Οι δυο τους συνάπτουν Συμφωνία ανταλλαγής, κατά την οποία οι Γερμανοί θα επιχορηγούνταν από τους Συμμάχους δια μεσολαβήσεως του Brand με 10.000 φορτηγά εξοπλισμένα για χειμερινές επιχειρήσεις και σε αντάλλαγμα θα άφηναν ένα εκατομμύριο Εβραίους να διαφύγουν του Θανάτου.

«Οι Λαοί χωρίζονται σε υψηλά ιστάμενους και ακολούθους. Είναι ακριβώς οι επικεφαλής των Συμβουλίων, που ποδηγετούν τις εξεγέρσεις ενάντια στον Δυνάστη. Οι επικεφαλής έκαναν και κάνουν πάντα τις συμφωνίες, επειδή ακριβώς οι κοινωνικές οργανώσεις είναι αυτές που λειτουργούν ως δίαυλοι του Τρόμου. Οι επικεφαλής των κοινωνικών οργανώσεων δεν είναι ποτέ μαριονέτες των Κατακτητών. Τουναντίον διακρίνονται από συγκεκριμένη αυτονομία προνομίων κι επομένως συμβάλλουν στην επιβολή σκληρών μέτρων, θανατηφόρων ενίοτε, για να μη χάσουν το κοινωνικό συγκεντρωμένο κεφάλαιο, που τους εξασφαλίζει.», όπως υποστηρίζει η Arent.
Όσο πιο ανοργάνωτοι οι άνθρωποι, που κινδυνεύουν, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες εγκλωβισμού τους στην παγίδα, επειδή διαφορετικά γίνονται έρμαια επιλογής από τους εκάστοτε επικεφαλής.
Άλλωστε είναι καταγεγραμμένες αρκετές ιδιαιτερότητες σε αρκετά στρατόπεδα:

  • Η «πλούσια» παράγκα των Τσέχων = τους επιτρέπεται να δέχονται πράγματα από το σπίτι τους

  • Η παράγκα του «Κάντορ», αρχηγός του αυτοκρατορικού κόμματος της Αυστρίας

  • Η παράγκα του «Αντράσσι», κόμητας της Ουγγαρίας, ο οποίος συνελήφθη ως συγγενής του Χόρτι, αντιβασιλέα της Ουγγαρίας

  • Η παράγκα του «Χάμερσταϊν», του οποίου η μητέρα, δούκισσα Ρωσσίδα, έρχεται καθημερινά στο στρατόπεδο με αυτοκίνητο και σοφέρ για να τον προμηθεύσει με όλα τα αγαθά

Τον Σεπτέμβριο του 1955 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν Συμφωνία για διπλωματικές σχέσεις υπό τον Χρουτσώφ, στην οποία περιλαμβάνεται εκτός από το επισφράγισμα του καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον προφορικά διατυπωμένο «λόγο τιμής» του Χρουτσώφ για «απελευθέρωση των Γερμανών αιχμαλώτων», μεταξύ των οποίων απελευθερώνεται ο Carl Clauberg.

Η Εξουσία ποτέ δεν αφήνει παραπονεμενα τα «καλά παιδιά» της…
Η ναζιστική ιδεολογία έχει στον πυρήνα της άμεση σύνδεση με την ιατρική παρέμβαση ως ευγονική πανάκεια με προσανατολισμό την κανονικοποίηση ή την εξολόθρευση χαρακτηριστικών από το ανθρώπινο σώμα ή μυαλό
Ακόμη και σήμερα διενεργούνται σιωπηρά προγράμματα Αρνητικής Πληθυσμιακής Πολιτικής
Χιλιάδες γυναίκες στειρώνονται σε φυλακές και δομές κράτησης παρά τη θέλησή τους
Χιλιαδες άνθρωποι υπόκεινται σε πειραματικούς εμβολιασμούς παρά τη θέλησή τους…

Το έργο «Τυφλόμυγα» πραγματεύεται τα πολυάριθμα αλλά τόσο πανομοιότυπα ως προς τις τακτικές πρόσωπα της Εξουσίας.

«Όταν, κατά την έναρξη της περιόδου του Διαφωτισμού, το Κράτος όριζε τη Λογική
Η Λογική αδειοδοτήθηκε από το Κράτος να ορίσει τον εαυτό της ως τον μόνο σοφό
Γνώριζε πως δεν γνώριζε τίποτα
Γνώριζε πως παρουσιάζει ως «ορθό» τον παράφρονα εαυτό της
Γνώριζε πως οδηγεί τον Κόσμο στη Σκιά της γνώσης και όχι στην ίδια τη Γνώση», όπως αναφέρει ο Michel Foucault…

Το 1ο Μέρος, «Τυφλόμυγα – I» από το έργο «Τυφλόμυγα», προσεγγίζει τις θηριωδίες στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως

 

Σημειώσεις:

  • Rassenschande = Φυλετική μόλυνση

  • Άουφ τσίεν = Γδυθείτε

  • Ρεβία = Αναρρωτήριο

  • Versteben = Κατάλαβες;;

 

(Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα)

Pages: 1 2 3 4 5 6

Leave a Reply