Σονέτο Τρίτο
Ποιος μου ‘δωσε φτερά, ποιος μου ζεσταίνει την καρδιά;
Ποιος δεν μ’ αφήνει να φοβάμαι την τύχη ή τον θάνατο;
Ποιος έσπασε τις αλυσίδες κι αυτές εδώ τις πόρτες
απ όπου λίγοι μονάχα κατάφεραν να βγουν;
Οι αιώνες, οι χρονιές, οι μήνες, οι μέρες και οι ώρες
όπλα και θυγατέρες του καιρού, και εκείνη η αυλή
που μέσα της ο σίδηρος και το διαμάντι τη δύναμή τους χάνουν
απ’ τη δική τους τη μανία με προστάτεψαν
Έτσι με σίγουρα φτερά στον άνεμο πετάω
χωρίς φόβο πάνω σε κρύσταλλα και σε γυαλιά να πέσω πάνω
τα ουράνια σκίζω και στο άπειρο ορμάω
Κι ενώ σε άλλες σφαίρες από τη δική μου πέφτω
και απ’ το αιθέριο πεδίο πιο βαθιά τρυπάω
αυτό που οι άλλοι βλέπουνε από μακριά, εγώ πίσω μου αφήνω.
-
Τα Σονέτο λειτουργούν ως προάγγελμα του διαλογικού κειμένου στο βιβλίο του Giordano Bruno, «Περί του Απείρου, του Σύμπαντος και των Κόσμων» μτφρ Ισιδώρα Στανιμεράκη, Εκδόσεις Ρώμη, Αθήνα 2015. Η μετάφραση των Σονέτο στο βιβλίο έγινε με την πολύτιμη βοήθεια της Έλενας Γρανιτσιώτη.
-
Ο Giordano Bruno γεννήθηκε το 1548 στη Νόλα της Καμπανίας. Εμβριθής μελετητής του Ιερού Αυγουστίνου, του Θωμά του Ακκινάτη του Εράσμου. Βαθιά επηρρεασμένος από την αβερροϊστική ανάγνωση του Αριστοτέλη αλλά και τον Ερμητισμό. Υποστήριζε πως η Φαντασία είναι καθαρά γέννεση εσωτερική, αν θέλει το άτομο να επιδοθεί, και συνεπως δεν είναι ούτε ασθένεια, όπως υποστήριζε η Ιατρική, ούτε Δαιμονισμός, όπως υποστήριζε η Θρησκεία. Αποκήρυξε όλες τις «αστρο-κεντρικές» θεωρίες, δεν θεωρούσε τη Γη ούτε τον Ήλιο ως κέντρο του Κόσμου. Πρέσβευε πως το Σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Όλα ενώνονται από το συμπαντικό θείο χωρίς βέβαια να αποδέχεται τους συμβατικούς Θεούς, οι οποίοι δεν ήταν, κατά την προσέγγισή του, παρά «δογματική καθοδήγηση των αμαθών». Παράλληλα μελέτησε επισταμμένα τα Μαθηματικά και την Αστρονομία. Προσχώρησε στο Τάγμα των Δομινικανών το 1565, κατηγορήθηκε ως αιρετικός. Αποσχίστηκε, εξορίστηκε από την Καθολική Ιταλία και ξεκίνησε μια μακροχρόνια περιπλάνηση στην Ευρώπη για να γίνει δεκτός από τυος Γερμανούς Λουθηρανούς. Ο ίδιος ωστόσο επεδίωκε να επσιτρέψει στην Ιταλία για να κάνει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», για τις οποίες θεωρούσε πως ήταν προορισμένος. Το 1591 δέχτηκε πρόσκληση επαναπατρισμού από τον Βενετό ευπατρίδη Τζοβάνι Μοτσενίνγκο, ο οποίος προσποιούμενος έναν θαυμαστή μαθητή του τον κατέδωσε στην Ιερά Εξέταση. Το 1593 συλλαμβάνεται και υπόκειται σε επταετή εγκλεισμό σε φυλακές της Ρώμης. Αρνούμενος πεισματικά να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του σκέψεις, καταδικάζεται σε θάνατο και στις 17 Φεβρουαρίου του 1600 οδηγείται στην πυρά από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης.
-
Μουσική: Ludovico Einaudi – Fly
-
Φωτογραφία: Μαρία Ζουρνή
Το γυροσκόπιο αντίληψης της Ευαγγελίας Τυμπλαλέξη οδυνάται για τα κακώς κείμενα στον Πλανήτη. Νιώθει να πάλλεται σε χώρο μαγνητικά απομονωμένο και η πυξίδα έχει χαθεί.
Pages: 1 2